SEO Nedir? SEO kısaltması, Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir. Bu, bir web sitesinin arama motoru sıralamalarındaki yerini iyileştirmeyi ve böylece bir web sitesinin World Wide Web’de görünürlüğünü ve bulunabilirliğini artırmayı amaçlayan tüm strateji ve uygulamaları içerir.
SEO Neden Önemlidir?
Arama motoru optimizasyonu, bir web sitesinin İnternet’teki görünürlüğünü artırdığı ve dolayısıyla rekabet avantajları sağladığı için birçok şirket için vazgeçilmezdir. Peki SEO birçok işletme için neden bu kadar önemlidir?
İnternet, her türlü arama sorgusu için iletişim noktasıdır ve dolayısıyla potansiyel yeni müşteriler için bir toplama noktasıdır. Arama motoru, yeni müşteriler kazanmak için bir kanal haline gelir.
Web sitesine arama motoru aracılığıyla erişen kullanıcılar, genellikle web sitesine hedefli arama sorguları yoluyla ulaşan “niteliksel” kullanıcılardır. Bu nedenle, web sitesinde ihtiyaçlarının karşılanma ve bir dönüşüm meydana gelme olasılığı yüksektir.
Google Ads’in aksine, SEO ücretsizdir. Sıralamada iyi bir pozisyon satın alamazsınız.
Arama Motoru Optimizasyonu Hedefleri
Arama motoru optimizasyonu, anahtar kelimeler, yöntemler ve stratejiler yardımıyla web sitesini arama motoru sıralamasında en iyi şekilde konumlandırmayı amaçlar. Amaç, arama motoru dizininde (organik arama) mümkün olan en iyi konumu elde etmektir. Aynı zamanda, kullanıcının arama sorgusu mümkün olduğu kadar iyi cevaplanmalıdır.
Genel olarak arama motorunun 1. sayfasının en çok arzu edileni olduğu ve SEO’nun asıl amacının web sitesini sıralamada ilk sıralara çıkarmak olduğu söylenebilir.
Arama Motoru Optimizasyonu Faydaları
Arama motoru optimizasyonu yapan herkes, belirli anahtar terimler için talep (arama sorgusu) ve arz (kullanıcı avantajı sunulan) arasında yüksek bir eşleşme oranı elde etme şansına sahiptir. Bu, iyi bir sıralama konumu sağlar ve optimize edilmemiş web siteleri ve nihayetinde rakipleriniz üzerinde size açık bir avantaj sağlar.
Sıralamada iyi bir konum, web sitesi için trafik anlamına gelir ve dolayısıyla iyi kapanış oranları, yani rezervasyonlar gibi belirlenmiş hedeflere ulaşma olasılığı daha yüksektir.
Arama Motoru Nasıl Çalışır?
Genel olarak, arama motorunun çalıştığı üç ana süreç vardır.
- Tarama
- İndeksleme
- Sıralama
Site İçi SEO
Site İçi SEO, doğrudan web sitesinde gerçekleştirilen ve sayfanın arama motorlarındaki sıralamasını iyileştirmeyi amaçlayan çalışmaları ifade eder. Ayrıntılı olarak, bu, aşağıdaki öğelerin optimizasyonunu içerir:
- Programlama
- İçerik ve Metin
- Resimler
- Dahili bağlantılar
- Sayfa yükleme hızı
- Meta etiketler
Meta Etiketler
Meta etiketler, en uygun arama sonucunu ararken tarayıcı tarafından taranan sayfa optimizasyonunun önemli öğeleridir. Meta etiketler şunları içerir:
- Başlık
- Açıklama
- HTML başlıkları
- Hreflang
- Kurallı etiket
Başlık ve açıklama, doğrudan arama sonucu listesinde gösterilir ve web sitesini çağırmak için bir teşvik yaratmayı amaçlar. Ana başlık olan H1, doğrudan sayfada görüntülenir ve Site İçi Arama Motoru Optimizasyonunda herhangi bir sayfanın en önemli öğelerinden biri olarak kabul edilir.
İçerik Yönleri
Web sitesinin teknik yönleri de arama motoru sıralamaları üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Bu nedenle, tarayıcı için çekici olmak ve en uygun arama sonucu için kısa listeye girmek için bir web sitesini programlarken belirli noktaları dikkate almak önemlidir. Aşağıdaki faktörler sıralamayı etkileyebilir:
- İçerik kraldır. Bir web sitesinin içeriği kullanıcı için ve dolayısıyla arama motoru için de önemlidir.
- Kullanıcının sorgusuna cevap verebilen herkes, arama motorunun güvenini kazanır ve sıralamada yükselir.
- İyi içerik, web sitesinin başarısı için esastır.
Teknik Yönler
- Sayfa yükleme hızı
- Sunucu barındırma
- Görüntü sıkıştırma
- Java/CSS
- URL yapısı
- 301 yönlendirmeleri
- HTTPS
- Site Haritası
Site Dışı SEO
Tıpkı Site İçi SEO gibi, Site Dışı SEO’da bir web sitesinin başarısı için çok önemli olabilir. Çünkü bir nevi güven unsurudur. Site Dışı SEO, bir web sitesinin sıralamasını etkileyebilecek dış faktörleri ifade eder. Kural olarak, Site Dışı SEO’da özel ilgi gören geri bağlantılar (kişinin kendi web sitesine geri referanslar) yoluyla bağlantı oluşturmadan bahseder.
Backlinkler, üçüncü taraf web sitelerine entegre edilen ve kendi web sitenize yönlendiren bağlantılardır. Ne kadar çok geri bağlantı olursa, web siteniz arama motoruna o kadar güvenilir ve önemli görünür. Ancak geri bağlantıların kalitesi, miktarından daha önemlidir.
Beyaz Şapka ve Siyah Şapka SEO
SEO alanında beyaz şapka ve siyah şapkadan bahsediliyorsa, bu kişinin arama motorundaki sıralama konumunu iyileştirmek istediği tekniklerle ilgilidir. Siyah Şapka SEO, arama motorunun ilkelerini kasten ihlal eden haksız eylemlerdir. Bu yöntemler arama motoru tarafından tespit edilirse (ki kuvvetle muhtemel) cezalandırılacaktır.
Buna örneğin, kullanıcı tarafından görülemeyen metin ve bağlantılar, içerik spam’ı (büyük miktarda “işe yaramaz” içerik), paravan ağlar ve anahtar kelime doldurma dahildir.
Beyaz şapka yöntemlerinden biri de kaliteli içeriktir. İyi içerikle, arama motoru bundan hoşlanır. Çünkü kullanıcı beğenirse sıralamalarda yükselme şansı oldukça yüksektir. Beyaz Şapka SEO, doğal SEO çalışmalarını ifade eder ve manipülasyondan uzaktır.
Backlink
Site Dışı SEO bölümünde belirtildiği gibi, geri bağlantılar bir sayfanın sıralamasını etkiler. Referans görevi görürler ve kendi sitenizi arama motoru için daha ilginç hale getirirler. Niteliksel geri bağlantılar (gelen bağlantılar olarak da adlandırılır) alaka, önem ve güven gösterir. Bu da değerli backlink olarak kabul edilir.
Kaliteli SEO içerikleri için bu sayfayı takip etmelisiniz, https://ozguraltun.com.tr/seo/
Author: Heather Olsen
Last Updated: 1703803322
Views: 1118
Rating: 4.6 / 5 (111 voted)
Reviews: 80% of readers found this page helpful
Name: Heather Olsen
Birthday: 1917-01-20
Address: 90346 Christopher Burgs, Williamburgh, MD 79060
Phone: +3999833211971788
Job: Accountant
Hobby: Stamp Collecting, Aquarium Keeping, Camping, Hiking, Rowing, Robotics, Card Collecting
Introduction: My name is Heather Olsen, I am a intrepid, forthright, Open, apt, bold, cherished, resolved person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.