header banner
Default

Microsoft will no longer be able to install the Secure Boot patch without a bootkit in 2024


Table of Contents

    Deze persoon (en anderen) er op wijzen dat je na activeren van die patch nieuwe backups moet maken omdat je oude backups onbruikbaar zijn geworden, net als al je bootmedia en dat daar op dit moment nog helemaal geen oplossing voor is. Als je computer om een of andere manier niet meer boot zal je dus een volledige herinstallatie moeten doen.

    Ik denk dat 99% van de gebruikers beter nog even kan wachten omdat ze niet beseffen dat je er een paar forse problemen bij krijgt. In sommige gevallen is dat de moeite waard, maar voor de meeste consumenten niet.

    Laat ik het zo zeggen, als je liever al je data kwijt raakt (inclusief backups) en je computer 3 weken niet kan gebruiken dan dat je data gestolen wordt dán is het een goed idee om deze fix onmiddellijk te installeren.
    Als je daar anders over denkt of geen mening hebt dan is mijn advies om deze patch nog niet te activeren.

    Als dit zo'n probleem is, dan dien je (als gebruiker) al maatregelen genomen te hebben om persoonlijke data, het besturingssysteem en gebruikersoftware allen op aparte partities te zetten.

    Dan kost een herinstallatie je niet zoveel tijd, en ben je je persoonlijke data niet kwijt, Even een (zelfgemaakt) scriptje uitvoeren die alle links naar folders weer goed zet en je bent al grotendeels klaar met een compleet nieuw opgebouwd systeem.

    Het maken van backups is natuurlijk belangrijk en na herinstallatie zijn al gemaakte backups nog steeds aan gort, zoals je al aangaf. Dus moet er wel een nieuwe worden gemaakt. Dat is door deze veel striktere scheiding veel minder werk dan je denkt. Mits de gebruiker de discipline op kan brengen om zijn/haar data en/of programmas gescheiden te houden van de systeem partitie.

    Microsoft, in hun "wijsheid", zet vooral in om alles in 1 en dezelfde partitie te houden. Want dat is "makkelijker voor de gebruiker". Dat mag op het eerste gezicht ook zo lijken. En Microsoft wil dat je hun op hun blauwe ogen vertrouwd met je data, ze pushen zelfs hun OneDrive dienst in de cloud. Zij zijn er zich namelijk ook heel goed van bewust dat hun "alles op 1 hoop"-concept een nachtmerrie is voor backups. En hun OneDrive dienst (of welke andere cloud-opslag je voorkeur geniet), het is niet zo'n heel grote sprong om de dienst als een extra partitie te zien.

    Persoonlijk pas ik dat concept liever thuis toe, want ik ben van mening dat mijn data mijn probleem is. Wens daarvoor geen maandelijks bedrag af te schrijven om dat probleem op Microsoft af te schuiven.

    Ben zelf ook van mening dat wanneer een consument ziet dat met een beetje disclipine, het herinstalleren en backuppen helemaal niet zo'n probleem (of een ondankbare taak) hoeft te zijn. En door beter te compartimentaliseren het ook ineens een stuk makkelijker is om het maken van backups te automatiseren. Kan naar een lokale partitie, een portable hard disk, een NAS, 1 of meerdere cloud drives...hoe zij dat ook voor zichzelf in willen kleden.

    Automatische backups maken het ook een stuk gemakkelijker om gemaakte backups (automatisch) te testen. En als je toch heel gemakkelijk en relatief snel je systeem van een nieuwe Windows installatie kan voorzien, dan is het nut van boot media vrijwel verdwenen. Een zorg minder aan het hoofd van de gebruiker. Iets dat ik als iets goeds bestempel.

    En dat allemaal met een beetje disclipine om een strakke scheiding tussen data, systeem en gebruikersoftware strak te houden.

    Misschien dat je dit zelf al jaren doet, dat weet ik dus niet. Maar vind het voor mezelf makkelijk op te houden. Heb het ook aan vrienden/kennissen/collega's laten zien hoe dit werkt en feedback was over het algemeen erg positief.

    Kost me een uur of anderhalf om compleet van Windows besturingssysteem te wisselen. En daar is het downloaden en maken van een opstartbare pendrive bij inbegrepen.

    Het terugzetten van een 'image' is natuurlijk sneller. Maar dat neemt redelijk veel opslagruimte in beslag. En dan ben je toch ook weer een boel tijd kwijt met Windows updates (als je image niet zo nieuw meer is). En de opslagruimte die verloren kan gaan doordat Windows er een handje van heeft om backups van alle gedownloade updates te bewaren, dat is ook jammer. Dan doe ik liever een "verse" installatie met een up-to-date iso. Scheelt me niet zoveel tijd en ik hou het systeem 'leaner and meaner'.

    Sources


    Article information

    Author: Ms. Cassandra Berry

    Last Updated: 1704671882

    Views: 1058

    Rating: 4.1 / 5 (31 voted)

    Reviews: 84% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Ms. Cassandra Berry

    Birthday: 2023-05-14

    Address: 76909 Thomas Cove, Kellyburgh, NV 92463

    Phone: +3596381785811144

    Job: Surveyor

    Hobby: Amateur Radio, Gardening, Skiing, Singing, Backpacking, Role-Playing Games, Meditation

    Introduction: My name is Ms. Cassandra Berry, I am a resolved, ingenious, sincere, honest, transparent, Adventurous, Open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.